Najnovije vijesti
Današnji datum
16. January 2018.

Završena vježba “Brzi odgovor 2017”: EUFOR se može osloniti na vojsku i policiju BiH

Završna svečanost vježbe “Brzi odgovor 2017.” kojom se završilo višemjesečno planiranje i zajedničke aktivnosti EUFOR-a, Ministarstva sigurnosti i Ministarstva obrane BiH je održana danas.

Direktor vježbe, brigadni general Jozsef Szpisjak, čestitao je svim vojnicima koji su učestvovali u vježbi na napornom radu i posvećenosti izvanrednom uspjehu vježbe, a također im se zahvalio na profesionalizmu i entuzijazmu tokom cijele vježbe, javlja Anadolu Agency.

U ovoj međunarodnoj vježbi učestvovali su Višenacionalni bataljon EUFOR-a, Rezervne snage srednjeg nivoa iz Ujedinjenog Kraljevstva i Bataljon taktičkih rezervnih snaga sa Kosova, kao i agencije za provođenje zakona i Oružane snage BiH. Po prvi put su, u okviru realističnih scenarija, svi zajedno radili s ciljem provjere svojih planova za vanredne situacije.

Komandant EUFOR-a, generalmajor Anton Waldner je izjavio da je vježba “Brzi odgovor 17” bila prilika da “povećamo interoperabilnost naših snaga i sa Oružanim snagama i agencijama za provođenje zakona BiH, ali i da testiramo taktike, tehnike i procedure za odgovor na veći broj prijetnji različitog tipa”.

  • Na strateškom nivou, EU je i dalje posvećena BiH i kroz prisustvo EUFOR-a nastavit će podržavati napore BiH na održavanju sigurnog i stabilnog okruženja na njenom putu ka članstvu u EU. U tom smislu vaše prisustvo u okviru ove izuzetno važne vježbe služi kao podrška ostvarenju tog strateškog cilja – rekao je Waldner tokom obraćanja vojnicima na završnoj svečanosti.

“Brzi odgovor 2017.” je bila vježba za operacije podrške miru koju je predvodio EUFOR i koja je uspješno demonstirala sposobnost EUFOR-a da pozove rezervne snage s ciljem održavanja sigurnog i stabilnog okruženja kroz pružanje podrške lokalnim vlastima, agencijama za provođenje zakona i Oružanim snagama BiH.

EUFOR se, u slučaju potrebe, može osloniti na mobilne i svestrane rezervne snage “iza horizonta” kako bi pojačao svoje snage raspoređene u području operacija i odgovorio na bilo koju vanrednu situaciju vojne prirode ili pružio podršku Ministarstvu sigurnosti i Ministarstvu odbrane, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću glavne komande snaga EU.

 

 

 

 

faktor.ba

336x280ad