Najnovije vijesti
Današnji datum
16. January 2018.

Zašto su Oružane snage BiH dozvolile da na njihovoj manifestaciji Stanko Sopta hvali zločinca Praljka da je heroj?

U kasarni “Stanislav Baja Kraljević” u Mostaru je, u organizaciji 1. pješačke (gardijske) pukovnije Oružanih snaga BiH, svečano obilježena 24. godišnjica 2. gardijske brigade HVO-a.
Tom prilikom je ratni zapovjednik 2. gardijske brigade Stanko Sopta Baja, osvrnuvši se na čin Slobodana Praljka u haškoj sudnici, kazao kako su svi pripadnici 2. gardijske brigade heroji.

– Branili su goli život svoga naroda i svoje ognjište, svoju zemlju. Oni su nas branili, a mi branimo istinu o njima. I stoga, sve laži i lažne konstrukcije odbacujemo, poručio je Sopta.

Stanko Sopta Baja inače je jedan od najmlađih generala izašlih iz rata, a njegovo ime od ranije se dovodilo u vezu za zločinima i to u izvještajima SIS-a koje je nekadašnjem predsjedniku Hrvatske Franji Tuđmanu podnosio Ivo Lučić, tadašnji pomoćnik direktora tajne službe.

U otkrivenim transkriptima našao se i razgovor od 12. maja 1998., kada je Lučić Tuđmanu davao ocjene i informacije o mnogim tada i sada aktuelnim političkim i vojnim ličnostima BH Hrvata.

Lučić u razgovoru Tuđmanu govori kako se ne bi smjelo dopustiti da Ante Jelavić i logističari iz Ministarstva obrane preuzmu HDZ u BIH.

LUČIĆ: Zbog njihove isključivosti, neshvaćanja politike i svega ostaloga, upletenosti u masu loših stvari, ne bi im se smjelo dopustiti niti da budu na čelu, a niti da imaju prevagu u HDZ-u. Evo, reći ću Vam koji su kriteriji. Jedan od tih generala kaže meni da je osobno ubio 40 ljudi, i da je to razlog da on treba voditi politiku.

TUĐMAN: Tko?

LUČIĆ: Stanko Sopta Baja.

Ovi transkripti sasvim sigurno su dovoljan materijal za nadležna tužilaštva da pokrene istragu, jer i Lučić i Spota još su

među živima i imaju mnogo toga za reći.

Vijesti.ba

 

336x280ad