Najnovije vijesti
Današnji datum
16. December 2017.

Vlada Federacije BiH: Preseljenje u zgradu Energoinvesta krajem oktobra

Preseljenje Vlade FBiH u poslovnu zgradu Energoinvesta trebalo bi početi krajem ovog mjeseca, potvrdili su nam u Službi za zajedničke poslove organa i tijela FBiH. Podsjećanja radi, Vlada FBiH je na sjednici održanoj 9. avgusta donijela Odluku o zakupu poslovnog prostora u Sarajevu za smještaj ministarstava i drugih organa i tijela koji joj pripadaju.

  • Preseljenje nije počelo. Planirano je da se primopredaja uredskog prostora obavi odmah po potpisu ugovora, a za koji se čeka mišljenje Ureda federalnog pravobraniteljstva. Nadam se da će preseljenje početi u posljednjoj sedmici tekućeg mjeseca a završiti prije kraja godine – objasnio nam je Davorin Korać, direktor Službe za zajedničke poslove organa i tijela FBiH.

Federalna vlada uzima u zakup poslovni prostor ukupne površine 2.054 kvadratnih metara i parking sa deset mjesta. Zakupnina će od 1. marta 2018. godine do 31. decembra 2018. godine iznositi 17,55 KM po metru kvadratnom, sa uračunatim PDV-om, što za ukupno 2.054 kvadratnih metara prostora mjesečno iznosi 36.047,70 KM. Do marta naknada korištenje prostora neće biti plaćena.

Sredstva potrebna za realizaciju zakupa, kao i za plaćanje energenata i komunalnih usluga, bit će obezbijeđena u budžetu Federacije BiH, na poziciji Službe za zajedničke poslove organa i tijela FBiH.

Inače, prostorije Vlade Federacije već 20 godina su smještene u Alipašinoj ulici u Sarajevu, u zgradi koja je u vlasništvu Socijaldemokratske partije BiH. Za zakup tog prostora Vlada je SDP-u mjesečno plaćala 41.300 KM – dakle, od 1997. godine do danas SDP je za iznajmljivanje zgrade zaradio više od devet miliona KM.

 

faktor.ba

336x280ad