Najnovije vijesti
Današnji datum
16. December 2017.

TEŽAK UDARAC KATALONSKIM SEPARATISTIMA: Evropska komisija odlučno podržava jedinstvo Španije

Evropska komisija podržala je jedinstvo Španije nakon postupaka katalonskih vlasti u cilju proglašenja nezavisnosti španske pokrajine, izjavio je potpredsjednik Komisije Valdis Dombrovskis.

On je rekao da je Evropska komisija pomno pratila situaciju u Španiji i da ponovo poziva na poštovanje Ustava te zemlje.

“Podržavamo napore u prevazilaženju razlika, kako bi se obezbijedilo jedinstvo i poštovanje španskog Ustava”, rekao je Dombrovskis.

Predsjednik Katalonije Carles Puigdemont je jučer simbolično proglasio nezavisnost Katalonije, da bi odmah nakon toga suspendovao zvanično proglašenje, kako bi ostavio prostor za razgovore sa vlastima u Madridu.

U isto vrijeme, Španska vlada održala je danas krizni sastanak kako bi odlučila o odgovoru na jednostranu deklaraciju o nezavisnosti Katalonije, jučer potpisanu ali “odgođenu” u očekivanju dijaloga s Madridom.

Nakon sastanka novinarima se obratio španski premijer Mariano Rajoy.

– Službeno sam zatražio od katalonskog predsjednika Carlesa Puigdemonta da objasni je li proglašena neovisnost, rekao je Rajoy.

– Ovaj potez je nužan kako bi španska vlada mogla odlučiti o daljnjim koracima. Razmotrit ćemo sve opcije. Reakcija španske vlade bit će temeljena na odgovoru Carlesa Puigdemonta. Nije isključena aktivacija člana 155., rekao je Rajoy.

Naime, prema članu 155. španskog Ustava, centralnoj vladi omogućeno je preuzimanje kontrole nad autonomnom regijom ako ona “ne ispunjava obaveze koje joj nameću Ustav ili drugi zakoni ili se ponaša na način koji ozbiljno šteti općem interesu Španije”.

Španski premijer optužio je katalonskog predsjednika da je namjerno stvorio konfuziju, no da je vladin cilj  ponovna uspostava sigurnosti.

Pod pritiscima sa svih strana, uključujući evropsku, predsjednik Katalonije Carles Puigdemont jučer je obećao da će Kataloniju pretvoriti u nezavisnu “republiku”, istovremeno se zalažući za odgodu postupka kako bi se “pregovorima došlo do rješenja” s Madridom.

Zamjenica španskog premijera Soraya Saenz de Santamaria rekla je u utorak navečer da se Puigdemont treba vratiti na put zakona ako želi da dođe do razgovora i nema pravo nametati posredovanje s vladom.

 

slobodna-bosna.ba

336x280ad