Najnovije vijesti
Današnji datum
16. January 2018.

Stavridis: Presuda Mladiću najvažniji događaj u historiji svjetskog pravosuđa

Američki State Department pozvao je regiju da se suzdrži od zapaljive retorike i radi na izgradnji bolje budućnosti.

Američki State Department saopćio je da je primio k znanju presudu Međunarodnog suda za ratne zločine izrečenu Ratku Mladiću, ali je ta njegova reakcija u odnosu na ostale, koje su se mogle čuti u SAD-u, bila prilično neodređena, konstatovao je Glas Amerike.

Zvaničnik State Departmenta rekao je sinoć da SAD podržava rad i presude Haškog tribunala, da se nastavlja sjećati žrtava u ratovima u bivšoj Jugoslaviji, ali i “da poziva zemlje i narode u regiji da se suzdrže od zapaljive retorike i rade zajedno da izgrade bolju budućnost za čitavu regiju”.

Kako prenosi Glas Amerike, na presudu su reagovali i senatori.

Ben Cardin iz Komiteta za vanjske poslove Senata i član američkog Helsinškog komiteta, pozdravio je presudu, ali, kako je rekao, sjenku baca to što Mladića mnogi na Balkanu i dalje smatraju herojem i što se pojedini svjetski čelnici, poput sirijskog, ponašaju isto i za zločine prolaze nekažnjeno.

Doprinos pomirenju

Predsjedavajući Helsinškog komiteta, senator Roger Wicker, rekao je da se nada da će presuda spriječiti reviziju historije i doprinijeti pomirenju.

Profesor na Univerzitetu Johns Hopkins i ekspert za Balkan Daniel Serwer ocjenjuje da je presuda “najbolji mogući, ali istovremeno i nezadovoljavajući ishod”, prenosi Tanjug.

On je u svom blogu podsjetio da se na Haški sud na Balkanu ne gleda blagonaklono zbog pojedinih oslobađajućih presuda, ali da je Tribunal baziran na principima da će prije osloboditi nekoga ko je kriv nego osuditi nekoga ko je nevin i da tako treba biti.

Ipak, Serwer zaključuje da je najveća korist od tog suda bila to što se oni koji su optuženi za ratne zločine nisu poslije bavili politikom, osim u slučajevima Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Kosova.

Nekadašnji komandant NATO-ovih snaga u Evropi James Stavridis ocjenjuje za Glas Amerike da je ova presuda najkonkretniji i najvažniji događaj u historiji svjetskog pravosuđa, a za Mladića kaže da je “zao čovjek koji zaslužuje ostatak svog života provesti u zatvoru i razmisliti o tome koliku je štetu nanio cijelom svijetu”.

Richard Kauzlarich, nekadašnji američki ambasador u Bosni i Hercegovini, za Glas Amerike kaže da je, poput mnogih ljudi, bio lično angažovan u vezi s presudom Ratku Mladiću i da je čekao ishod.

On se nada da će doživotna zatvorska kazna Mladiću omogućiti da razmisli o tome koliko je štete nanio svijetu.

Izvor: Agencije

336x280ad