Najnovije vijesti
Današnji datum
22. February 2018.

Priča o raspuštanju Parlamenta FBiH je HDZ-ova ucjena, takva odluka je neprovodiva

Priča o raspuštanju Federalnog parlamenta zbog neusvajanja budžeta u posljednjih mjesec samo je jedna u nizu ucjena HDZ-a BiH. Pojavila se u medijima bliskim toj stranci, a potom je do u tančine razrađena i isforsirana i u nekim drugim medijima, u skorije vrijeme također bliskim toj stranci. I po svoj prilici na tome će se i zaustaviti – na pritisku koji se vrši putem medija.

Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH, neće raspustiti Federalni parlament. Kad bi to učinio, napravio bi apsolutni presedan koji se kosi s pravnom naukom od pamtivijeka do danas. Uostalom, radilo bi se o neprovodivoj odluci.

Izborni zakon kao ucjena

Priča o raspuštanju Parlamenta FBiH u medijima, a koju potencira i sam Čavara, još jedan je vid ucjene koalicionim partnerima, kako zbog stvari koje se trebaju usvojiti na nivou FBiH, tako i na državnom nivou. U igri su izmjene Izbornog zakona, što je HDZ-u prioritetno, kao i Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH, gdje postoji i SDA-ova naklonost spram predloga SDP-a i DF-a.

Dok jedni smatraju kako Ustav Federacije BiH nije dovoljno precizan po pitanju raspuštanja Parlamenta u slučaju da budžet nije usvojen prije početka budžetske godine, drugi pak kažu da nejasnoće ne postoje, ali da bi se, ukoliko do toga i dođe, radilo o apsolutno neprovodivoj odluci.

Naime, oni koji tvrde da Ustav nije jasan kažu kako je i budžet zakon te da za raspuštanje Parlamenta u slučaju neusvajanja zakona predsjednik FBiH mora imati saglasnost potpredsjednika. U tom slučaju Čavara neće imati saglasnost, bar što se tiče potpredsjednice Melike Mahmutbegović. Istine radi, Parlament usvaja budžet, a potom Zakon o izvršenju budžeta FBiH. Budžet u ovom slučaju sam po sebi nije zakon, ali ima snagu zakona kada se usvoji.

Među one koji ne vide nejasnoće u Ustavu, ali smatraju da bi raspuštanje Parlamenta bila neprovodiva odluka je i Izmir Hadžiavdić, sekretar Doma naroda FBiH.

  • Kada bi predsjednik Federacije takvo što uradio, zloupotrebljavao bi svoju dužnost. Mislim da se u Ustavu radi o nemogućoj normi. Od rimskog prava još, od Justinijana, važi pravilo da se nemoguće norme ne provode. To je, dakle, nemoguća norma jer ona nije nikakvim zakonom razrađena – kaže Hadžiavdić za Faktor.

Ukoliko bi raspuštanje Parlamenta bila provodiva norma, to bi zanačilo da je ona razrađena, primjera radi, Izbornim zakonom, na način da on predviđa vanredne izbore, a pošto ta mogućnost ne postoji, predsjednik FBiH može koristiti tu svoju ovlast na način da dovede građane u FBiH u situaciju da nemaju izvršnu vlast.

  • To je, dakle, apsolutno nemoguća, neprovodiva norma – potcrtava Hadžiavdić te dodaje da vjeruje kako je i Čavara toga svjestan.

 

U Klubu SDA u Federalnom parlamentu vjeruju kako se ovdje radi o apsolutnoj ucjeni koja dolazi iz HDZ-a i da u pozadini svega stoji interes da se vrši pritisak zbog njihovog Prijedloga izmjena Izbornog zakona.

Kešo: Ne pristajemo mi na ucjene

  • Mi u SDA s tim u vezi nemamo nikakvih dilema, to je pokušaj pritiska na SDA, a mi u SDA ne funkcioniramo na taj način. Postoji samo pritisak savjesti i legaliteta koji mi priznajemo – kaže za Faktor Safet Kešo, zastupnik SDA u Federalnom parlamentu.

 

Ukoliko bi Marinko Čavara ipak povukao ovaj potez, takvo što bi svakako završilo na Ustavnom sudu Federacije, gdje bi po svoj prilici bilo oboreno. U svakom slučaju, radi se o situaciji koja se nikada do sada nije dogodila, iako se i ranije dešavalo da budžet ne bude usvojen prije budžetske godine.

  • Ne sjećam se da se takvo što ikada ranije dogodilo. Ne vjerujem da bi se u takvu vrstu političke avanture, a možda i političkog samoubistva, bilo ko odlučio krenuti, a to zna i Čavara. Za takvu situaciju, raspuštanje Parlamenta, ne bismo imali rješenje i mislim da bismo svi izgubili u uočima svih građana koji prate politička zbivanja, a na kraju krajeva ne znam kome bi taj haos trebao biti u interesu – kaže Kešo.

HDZ je krivac što budžet nije usvojen

On potcrtava da priča dolazi iz “HDZ-ove kuhinje” ucjena. Kako je moguće da Marinko Čavara, pita Kešo, donosi odluku da kažnjava cijelu FBiH, kada znamo da je isključivi krivac za nedonošenje budžeta upravo HDZ. Zbog ove stranke, parlament nije izvršio svoju obavezu na vrijeme.

  • Prema tome, ova priča o raspuštanju Parlamenta dolazi iz glave Dragana Čovića, samo ne znamo još da li je i ona tema koju je Damir Mašić delegirao, također razlog ovakvih ucjena. To je ona priča o brisanju Herceg-Bosne iz naziva javnih preduzeća. Pazite, Čović je i sam u jednoj izjavi marginalizirao tu Mašićevu inicijativu rekavši da treba da se bavimo životnim pitanjima, a da to ostavimo po strani. Znači, nema baš logike da je to razlog za zatezanje odnosa. Sve ukazuje na to da je Izborni zakon ključ ove krize, ali ne bi građani FBiH nikako smjeli biti taoci ovakve situacije. Neka se ne čudi Čović što niti jedan razuman građanin, patriota, za takve koji ucjenjuju ne bi trebao glasati, odnosno neće glasati – kaže Kešo.

Što se tiče SDP-ovog i DF-ovog Prijedloga o izbornim jedinicama, Kešo kaže da će o tome biti donesen konačan stav u SDA. Ranije su iz ove stranke kazali da prijedlog dvije opozicione stranke ne smatraju lošim te da su spremni o tome razgovarati.

Izvor: Faktor

336x280ad