Najnovije vijesti
Današnji datum
16. December 2017.

Po potjernici Interpola: U Crnoj Gori uhapšen osumnjičeni za ratne zločine u Prijedoru

Na osnovu potjernice Tužilaštva Bosne i Hercegovine na području Crne Gore je uhapšen Slobodan Knežević (59) iz Prijedora, osumnjičen za ratni zločin na području te općine, potvrđeno je danas iz državnog Tužilaštva.

Za ovim osumnjičenim Sud BiH je na zahtjev Tužilaštva BiH odredio mjeru pritvora, te je za njim raspisana Interpolova potjernica.

Pravosudni organi Crne Gore odredili su ekstradicioni pritvor osumnjičenom i pokrenuli ekstradicionu proceduru za izručenje osumnjičenog.

  • Knežević Slobodan je pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičen je da je u mjesecu julu 1992. godine učestvovao u nezakonitom lišenju slobode oko 120 civila bošnjačke nacionalnosti na lokalitetu Miska Glava, općina Prijedor, koji su nakon toga sprovedeni u zatočenje te strijeljani i ubijeni na lokalitetu Kipe, Ljubija – navode iz Tužilaštva BiH.

On je također osumnjičen da je lično, pucajući iz vatrenog oružja, ubio jednog civila ispred Doma u mjestu Miska Glava.

  • Zbog navedenog ratnog zločina, u Sudu BiH i Tužilaštvu BiH vodi se postupak u predmetu protiv Slobodana Taranjca i drugih. Tužilaštvo BiH, zajedno sa partnerskim agencijama u BiH, zemljama regiona i diljem svijeta, poduzima aktivnosti na lociranju, lišenju slobode i izručenju u BiH, osumnjičenih za ratne zločine koji se nalaze u inostranstvu – ističe se u saopćenju.

(faktor)

336x280ad