Najnovije vijesti
Današnji datum
16. December 2017.

OHR upozorio Avaz da im “ne stavljaju u usta” nešto što nisu rekli

Ured visokog predstavnika (OHR) oglasio se saopćenjem za javnost zbog, kako kažu, pogrešno pripisane izjave OHR-u u današnjem izdanju Dnevnog avaza.

Naime, objavljujući vijest koju je prvobitno objavila TV1, Dnevni avaz je OHR-u pogrešno pripisao jedan dodatni paragraf, iako taj paragraf nikada nije bio dio izjave.

Saopćenje OHR-a u nastavku prenosimo u cjelosti:

  • Kada je TV1 zatražila komentar o nedavnoj raspravi u vezi s ulogom potpisnica Dejtonskog sporazuma, OHR je odgovorio na pitanje sljedećom izjavom:

“Potpisivanjem Općeg okvirnog sporazuma za mir, Savezna Republika Jugoslavija, čija je Srbija pravna sljednica, preuzela je određene obaveze. Između ostalog, obavezala se na puno poštivanje suverene jednakosti i izbjegavanje bilo kakvih aktivnosti koje bi bile usmjerene protiv nezavisnosti Bosne i Hercegovine, te je prihvatila da promovira i poštuje obaveze koje proizlaze iz Aneksa 4, tj. Ustava Bosne i Hercegovine.

Sporazum su potpisale tadašnja Republika Bosna i Hercegovina, tadašnja Savezna Republika Jugoslavija i Republika Hrvatska. Evropska unija, Republika Francuska, Savezna Republika Njemačka, Ruska Federacija, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države su bile zemlje-svjedoci.“

Sve drugo što je rečeno izvan gorenavedenog teksta, uključujući i bilo kakve uredničke intervencije, naslove ili komentare, nema nikakve veza sa zvaničnim stavom OHR-a ili našom izjavom o ovom pitanju – navodi se u saopćenju.

Dio koji je Dnevni avaz uvrstio u zvanični stav OHR-a je sljedeći:

  • Iz ovog je stava jasno da je Srbija, kao i Hrvatska, samo potpisnica Dejtonskog sporazuma i to zbog svoje uloge u agresiji na BiH. Srbija se tim potpisom obavezala na prekid aktivnosti uperenih protiv BiH, ali nije dobila pravo miješanja u unutarnje stvari naše zemlje, kakvo pravo sebi želi priskrbiti insistiranjem na nepostojećoj ulozi “garanta” sporazuma.

(faktor)

336x280ad