Najnovije vijesti
Današnji datum
16. January 2018.

Nikšić ogorčen usvajanjem akciza mada je ideja potekla baš iz SDP-a!

Zastupnici opozicionog SDP-a u prethodnih nekoliko mjeseci oštro su se protivili prijedlogu Vijeća ministara BiH da se povećaju akcize kako bi se dinamizirala izgradnja autoceste, mada je ideja o povećanju akciza potekla upravo iz ove partije dok je bila na vlasti.

 

Zastupnici SDP sinoć su u Parlamentu glasali protiv povećanja akciza, a danas je partijski vrh odaslao žustro saopćenje u kojem osuđuju akciznu politiku Vijeća inistara i dviju entitetskih vlada.

SDP je saopćio da je nakon usvajanja povećanja akciza jasno kako na nivou BiH postoji nova koalicija koju čine SDA, HDZ BiH, SNSD, SBB i HDZ 1990., te je upozorio i na lančana poskupljenja roba i usluga koja će uslijediti nakon povećanja akciza.

“Nakon usvajanja povećanja akciza sada je sasvim jasno kako na nivou BiH imamo novu koaliciju koju čine SDA, HDZ BiH, SNSD, SBB i HDZ 1990. Očekujemo da ova nova većina, ako je već imala snage i volje povećati namete građanima i privredi, ne nudeći pri tome bilo kakve olakšice, ponudi i odgovore na stotine drugih problema sa kojima se suočava BiH”, stoji u saopćenju SDP-a.

No, kada je bio na vlasti SDP je imao posve drukčiji  odnos prema akcizama, o čemu svjedoči i pismo koje je Nermin Nikšić uputio Upravom odboru za neizravo oporezivanje 5. maja 2014. godine. U tom pismu, koje možete pročitatiu nastavku teksta, Nikšić predlaže povećanje akciza na naftne derivata za o,10 KM po litri “kako bi se stvorili uslovi za nastavak izgradnje autoceste”.

alt

alt

Izvir: slobodna-bosna.ba

Komenta

336x280ad