Najnovije vijesti
Današnji datum
16. January 2018.

Nakon prvog bh. ručnog raketnog bacača, TZR Hadžići razvija novi proizvod

Direktor Tehničko-remontnog zavoda Hadžići Meho Rekić kazao je, u razgovoru za Fenu, da  inžinjeri tog zavoda vrijedno rade i da bi trebali do Nove godine izraditi  prototip  tzv. “pametnog odijela”.

 

Nakon što bude napravljen, kaže Rekić,  prototip  odijela će biti  prezentiran potencijalnim kupcima, ali i široj  javnosti.

  • “Pametna odijela“ se rade u dvije varijante, jedna varijanta će biti za civilni sektor, a druga za vojni. Za civilni sektor, u slučaju ako se radi o rudnicima, rudari će imati određene senzore na svojim odijelima i ukoliko  dođe do neke nezgode, u svakom momentu bi se znalo gdje su ljudi, da li su živi, kakva je njihova životna funkcija – pojasnio je Rekić.

Po njegovim riječima, ovaj proizvod će prvo biti plasiran  na bh. tržište, a onda i na inostrano, koje, također, traži takvu vrstu tehnologije.

Rekić je napomenuo da su “ovih dana Tehničko-remontni zavod Hadžići posjetili vojni atašei ambasada rezidenata u BiH zajedno sa zamjenikom ministra odbrane BiH Seadom Jusićem, gdje su im tom prilikom prezentirani proizvodi koje pravi Remontni zavod, te predstavljena vizija razvoja i planovi za budućnost ovog zavoda”.

  • Ovog momenta pregovaramo sa kupcima sa raznih strana svijeta. Dobili smo oko 10-ak upita za prodaju naših proizvoda, tako da očekujemo veoma brzo reagiranje nekog od njih,  da dođu i  da potpišu s nama ugovor o jednogodišnjoj ili višegodišnjoj kupovini naših proizvoda – kazao je Rekić.

Tehničko-remontni zavod iz Hadžića, pored tzv. “pametnih odijela”, napravio je, između ostalog, i prvi bh. ručni bacač RPG 7 MX2 kalibra 40 milimetara te padobran za osvjetljavajuće minobacačke mine 120, 80 i 60 milimetara.

(faktor)

336x280ad