Najnovije vijesti
Današnji datum
22. February 2018.

“Maslinova grana”: Oslobođene 52 strateške tačke, prijetnja još prisutna

Turske oružane snage i Slobodna sirijska vojska (FSA) su od početka operacije u Afrinu 20. januara oslobodile ukupno 52 tačke, uključujući jedan centar grada, 37 sela i 14 strateški važnih planina i brda

ANKARA (AA) – Oružane snage Turske (TSK) nastavile su u skladu s planiranim vojnu operaciju “Maslinova grana” u Afrinu na sjeverozapadu Sirije, u okviru koje je dosad neutralizirano najmanje 1.439 terorista PYD/PKK-a i ISIS-a, javlja Anadolu Agency (AA).

Turske oružane snage i Slobodna sirijska vojska (FSA) su od početka operacije u Afrinu 20. januara oslobodile ukupno 52 tačke, uključujući jedan centar grada, 37 sela i 14 strateški važnih planina i brda.

Posljednje od oslobođenih je selo Omar Simo. Reporter AA javlja da su turska vojska i snage sirijske opozicije u nastavku operacije “Maslinova grana” u potpunosti oslobodile selo koje se nalazi sjeverno od centra Afrina i da nastavljaju napredovati ka unutrašnjosti te sirijske regije.

Generalštab Vojske Turske saopćio je da su turske zračne snage u protekla 24 sata uništile nekoliko terorističkih uporišta i neutralizirale najmanje 70 terorista.

Iako su pripadnici Oružanih snaga Turske (TSK) i Oslobodilačke sirijske vojske (FSA) u okviru operacije u Afrinu od terorista oslobodili mnoga obližnja sela, sigurnosna prijetnja još uvijek nije u potpunosti nestala. Ekipe kontradiverzione zaštite rade na onesposobljavanju eksplozivnih sredstava koja su teroristi prethodno postavili.

Naime, teroristi su prije bijega sa područja nad kojima su imali kontrolu, koristili mnoge metode kako bi usporili napredak TSK-a i FSA-a i spriječili povratak civila kućama.

– U napadima terorista ubijeno najmanje sedam civila –

Turske snage i Slobodna vojska Sirije od 20. januara provode operaciju “Maslinova grana” s ciljem neutralizacije terorista PYD/PKK-a i ISIS-a u pograničnoj sirijskoj regiji Afrin iz koje teroristi raketiraju i granatiraju turske pogranične gradove Hatay, Reyhanli i Kilis.

Turske oružane snage snimile su bespilotnim letjelicama kako teroristi PYD/PKK-a iz naseljenih mjesta u sirijskoj regiji Afrin izvode artiljerijske napade na pogranične turske gradove.

Turske bespilotne letjelice snimile su kako teroristi PYD/PKK-a te napade izvode iz stambenih četvrti kod Jinderesa koji se nalazi zapadno od centra Afrina.

U protekla 24 dana teroristi PYD/PKK-a su iz Afrina na turske pogranične gradove ispalili ukupno 98 raketa i granata. U tim napadima ubijeno je najmanje sedam, a ranjeno 113 civila.

– Operacija nije usmjerena protiv teritorijalnog integriteta Sirije –

Predsjednik turske Partije za slobodu (HUDA PAR) Zekeriya Yapicioglu izjavio je da operacija “Maslinova grana” u Afrinu bila neminovni potez koji nije rado učinjen.

“Do operacije je došlo nakon što je naš navodni prijatelj SAD rekao da će formirati pograničnu vojsku od 30.000 boraca. Zar je to prijateljstvo i savezništvo. Upozoreni su, nisu poslušali i turske snage su ušle u Afrin. Turska tamo ustvari ne ratuje protiv YPG-a i PKK-a jer su oni američke tamne snage i vojska. Amerika je obučila, naoružala i pokazala metu tim teroristima”, kazao je Yapicioglu.

Ističući kako Turska i dalje uporno naglašava da je SAD njen strateški saveznik iz NATO-a, Yapicioglu je kazao da će problem biti riješen kada Amerika okonča podršku teroristima.

O operaciji turskih oružanih snaga u sirijskoj pograničnoj regiji Afrin govorio je i ambasador Turske u Beogradu Tanju Bilgic, koji je za AA kazao kako je ona usmjerena protiv terorističkih organizacija, a ne protiv teritorijalnog integriteta Sirije i biće završena kada ta teritorija bude očišćena od terorista.

Turski ambasador je na sastanku sa predsjednikom Odbora za spoljne poslove Skupštine Srbije Žarkom Obradovićem predočio detalje te operacije.

“Ova operacija nije protiv teritorijalnog integriteta Sirije. To je operacija protiv YPG terorističke organizacije. Čim bude završena i teroristi budu sklonjeni sa te regije, teritorija će biti ostavljena mještanima. Mi smo vrlo odlučni u borbi protiv terorizma, a operacija neće biti završena dok teritorija ne bude očišćena od terorista”, rekao je ambasador Bilgic.

– Pravo Turske na samoodbranu –

Operacija u Afrinu pokrenuta je 20. januara u skladu s turskim pravima zasnovanim na međunarodnom pravu i rezolucijama Ujedinjenih nacija, posebno onim koje se tiču borbe protiv terorizma 1624 (2005.), 2170 (2014.) te 2178 (2014.).

Turska se poziva i na član 51. iz UN-ovog sporazuma, odnosno “pravo na samoodbranu”. Operacija se provodi uz poštivanje teritorijalnog integriteta Sirije.

Snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada su u julu 2012. godine bez sukoba prepustile teroristima PYD/PKK-a kontrolu u Afrinu. To je postao jedan od glavnih centara te terorističke organizacije.

Teroristi PYD/PKK-a trenutno pod okupacijom drže 65 posto sirijsko-turske granice, a u Afrinu se nalazi između 8.000 i 10.000 terorista.

PYD/PKK-a je sirijski ogranak terorističke organizacije PKK koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, SAD-u i Evropskoj uniji. PKK-a još od sredine 80-ih godina prošlog stoljeća vodi terorističku kampanju protiv Turske.

Izvor: Anadolija

336x280ad