Najnovije vijesti
Današnji datum
16. December 2017.

Katalonski predsjednik Puigdemont: Proglašavam Kataloniju nezavisnom državom!

Katalonski lider Karles Puigdemont rekao je u historijskom govoru da prihva mandat da Katalonija bude nezavisna država.

“Nakon što sam vam prezentirao rezultate referenduma, želim slijediti volju većine Katalonaca koji žele neovisnu republiku. Proglašavam neovisnost, ali predlažem da suspendiramo tu odluku na nekoliko tjedana radi dijaloga sa Španjolskom.

Oduvijek smo naše zahtjeve prema španjolskoj vladi iskazivali na miran način, ali nikada tamo nismo našli nikoga raspoloženog za razgovor. Zadnja nam je nada bila monarhija, ali i ona je nestala kada smo čuli kraljev govor.

A sada bih se na španjolskom jeziku htio obratiti svim građanima Španjolske.

Mi nismo ludi, ne pokušavamo se boriti protiv demokracije, mi smo normalni ljudi, samo smo tražili pravo glasa. (…) Molimo vas, potrudite se shvatiti nas… Otvoreni smo za dijalog.
Sve ovo što sam dosad rekao utjecalo je na stavove Katalonaca. Milijuni pripadnika ovog društva zahtijevaju poštivanje njegovih vrijednosti i vjeruju da je to moguće da Katalonija postane država. Rezultati referenduma to potvrđuju. Svi smo se složili da o budućnosti Katalonije moraju odlučivati njezini ljudi na referendumu. Prema zadnjim anketama, 82 posto Katalonaca reklo je da treba provesti referendum. Prošle smo godine započeli niz postupaka, pokušali smo razgovarati s vlastima u Madridu. Pokušali smo. Uvijek su nas odbijali. Zašto je nešto moguće u Ujedinjenom Kraljevstvu, a u Španjolskoj nije? Madrid nam je odgovorio nasiljem. Bivši predsjednik Katalonije Mas završio je na sudu, morao je platiti veliku globu samo zato što je organizirao konsultativni referendum 2014. godine, podsjetio je Puigdemont”.
saff.ba
336x280ad