Najnovije vijesti
Današnji datum
22. February 2018.

Kanat: Američka javnost nije ni svjesna saradnje s terorističkom organizacijom

“Američka javnost svakako nije mnogo upućena, niti je zanimaju vanjskopolitičke teme“, kazao je Kanat.

Direktor vašingtonskog ureda Fondacije za politička, ekonomska i društvena istraživanja (SETA) Kilic Bugra Kanat izjavio je da američka javnost u većoj mjeri nije ni svjesna da vlasti SAD-a sarađuju s marksističko-lenjinističkom terorističkom organizacijom PYD/PKK koja je prijetnja američkim saveznicima u NATO-u.

Kanat: Američka javnost nije ni svjesna saradnje s terorističkom organizacijom

Turske oružane snage i Slobodna vojska Sirije su 20. januara započele operaciju “Maslinova grana“ s ciljem neutralizacije terorista PYD/PKK-a i ISIS-a u sirijskoj pograničnoj regiji Afrin. Riječ je o regiji koju od 2012. godine pod okupacijom drži grupa PYD i njeno vojno krilo YPG koji su sirijski ogranak terorističke organizacije PKK.

Zvanični Washington je u prvim reakcijama isticao da nema veze s područjem u kojem se odvija operacija, a potom je izrazila zabrinutost zbog dešavanja u Afrinu.

”Izjave o zabrinutosti iz SAD-a sve su češće. Amerika je zabrinuta da bi operacija Maslinova grana mogla ugroziti njene odnose s YPG-om. Za Ameriku je prisutna zabrinutost da bi YPG moga praviti problem ako ne bude štitila Afrin ili da bi svi YPG-ovci mogli otići u Afrin. Još jedna tema zbog koje je Amerika zabrinuta je i to šta je Turska dogovorila s Rusijom u vezi s Afrinom“, kazao je Kanat.

Kanat je istakao da se čini kako SAD nije imao racionalan i sofisticiran plan u tom dijelu Sirije, a da američka javnost u većoj mjeri nije ni svjesna da zvanični Washington sarađuje s marksističko-lenjinističkom terorističkom organizacijom.

“Američka javnost svakako nije mnogo upućena, niti je zanimaju vanjskopolitičke teme“, kazao je Kanat.

Ističući kako je stav Turske prema terorističkoj organizaciji PYD/PKK potpuno jasan, Kanat je kazao kako SAD nema jasnu viziju u vezi s tom grupom.

“Mnogo je datih obećanja Turskoj u vezi s regijom Munbij u Siriji, ali trenutno ne vidimo vlasti u Americi koje bi mogle ispuniti ta obećanja. Ne nazire se u SAD-u nikakav plan u vezi s tom regijom. U američkoj strategiji o Siriji nema riječi o YPG-u i Amerika ni ne zna šta bi s tom grupom“, kazao je Kanat.

Profesor Fakulteta političkih nauka na Marmara univerzitetu Emre Ersen kazao je da SAD na PYD/PKK vidi kao aktera u Siriji.

Ističući kako u Siriji u prvi red iskaču neki sporedni akteri s obzirom na rat i nedostatak državnog autoriteta, Ersen je kazao da su PYD/PKK i ISIS kao terorističke grupe došle u takvu poziciju.

On je kazao da i Rusija želi ostvariti uticaj na te sporedne aktere kako bi ih po potrebi koristila kao pijune na terenu.

Izvor: TRT

336x280ad