Najnovije vijesti
Današnji datum
16. January 2018.

Britanski Guardian o ruskim plaćenicima koji pomažu Dodiku da formira paravojne jedinice u RS-u

Jedna od glavnih tema u Bosni i Hercegovini danas je bila vijest o ruskim i srpskim plaćenicima koji pomažu Miloradu Dodiku da formira paravojne jedinice u Republici Srpskoj. Pripadnici ekstremne srpske organizacije „Srbska čast“, koja se u medijima često naziva i srpskom paravojnom organizacijom i koju vode ljudi iz kriminalnog miljea, te specijalci ruskog „humanitarnog kampa“ u Nišu, aktivno su uključeni u spomenute aktivnosti Milorada Dodika oko stvaranje paravojnih jedinica u Republici Srpskoj.

Ova tema privukla je pažnju svjetskih medija. Jedan od tih medija je i uglednibritanski Guardian koji konstatira da obučeni ruski plaćenici pomažu srpskim separatistima u destabilizaciji Bosne i Hercegovine. Guardian navodi da je ministar sigurnosti BiH potvrdio izvještaje o ruskim plaćenicima koji pomažu srpskom separatističkom lideru u Bosni uspostavljanje paravojnih formacija .

Dalje kažu da je Milorad Dodik tvrdolinijaš i da je “vojna parada”, organizovana u Banjaluci, u suprotnosti sa odlukom Ustavnog suda BiH. U ostatku teksta Guardian prenosi informacije iz bh. medija.

(saff.ba)

336x280ad