Najnovije vijesti
Današnji datum
16. December 2017.

BAKIR HADŽIOMEROVIĆ I URBANI FAŠIZAM IZ NAŠEG HAUSTORA

Nije li nevjerovatno da novinar i javna ličnost, te neko ko navodno nastupa s progresivnih pozicija, mjeri ljudima lobanje u stilu devetnaestostoljetnih imperijalnih rasista i pritom sasvim javno i ponosno proklamira takve svoje stavove? Nacisti su, podsjetimo, mjerili lobanje Jevrejima i poredeći razlike u odnosu na Nijemce nastojali dokazati rasnu arijevsku superiornost

Hadžiomerovićeva “trigonometrija” glava u praksi nacističke Njemačke

O osebujnosti i svestranosti Bakira Hadžiomerovića svaki se dan može nešto saznati. Znamo da je bio kandidat za člana Predsjedništva BiH ispred SDP-a, da je skoro deceniju obavljao funkciju SDP-ovog propagandiste na javnom servisu, da se muzikom bavi još duže i da je sada neumorni twitteraš, ali da ipak od svega toga najupornije i najduže prakticira urbani fašizam. Upravo je taj specifični oblik šovinizma prisutan u svemu čime se Hadžiomerović do sada, uglavnom neuspješno, bavio. Dok je bio partijski megafon na FTV-u, djelovanje su mu obilježili islamofobni ispadi i skandali, vrhunac muzičke “karijere” dostigao je kafanskom izvedbom šovinističke rugalice Sad sam sa mevluda i ismijavanjem seljana Gluhe Bukovice, a izgleda da mu se i twitteraška karijera kreće u tom smjeru. Navedimo samo dva skorija twitta kao primjer ove Hadžiomerovićeve ekspresije vlastitih skandaloznih svjetonazora.

Hadžiomerovićevo kretanje po pseudonaučnim marginama tu ne prestaje, on prakticira i antropologiju, tačnije njenu naučno odbačenu i zamrlu granu – frenologiju – pa nam s tih pozicija u drugom twittu, na kojem komentira fotografiju zamjenika generalnog sekretara Predsjedništva BiH Dženana Selimbegovića i federalnog ministra za raseljena lica Edina Ramića, objašnjava kako je sasvim moguće razvrstati članove stranaka po oblicima lobanja. Saznali smo da Ramić i Selimbegović imaju posebne SDA glave, koje su valjda specifičnog oblika i koje, smatra Bakir Hažiomerović, imaju specifičnu “trigonometriju”. Naravno, nije ni potrebno spominjati da se, po Hadžiomeroviću, tu radi o inferiornim i primitivnim oblicima lobanja koji mogu proizvesti samo inferiorne i primitivne misli i postupke.

Nacistička oprema za mjerenje lobanja nedavno otkrivena u Argentini

Šta reći u vezi s ovakvim nepatvorenim rasizmom, šovinizmom i govorom mržnje? Sudeći prema Hadžiomeroviću, ljudi određenih oblika lobanja i određenih imena i prezimena nemaju se pravo baviti politikom ili obnašati javne funkcije. Nije li skandalozno da nekadašnji kandidat za člana Predsjedništva iz reda Bošnjaka, kandidiran u ime navodno građanske stranke, javno iznosi ovakve nevjerovatne šovinističke stavove u kojima ismijava ljude zbog njihovog imena i prezimena, a koja, inače, pripadaju bošnjačkom kulturnom krugu? Nije li nevjerovatno da novinar i javna ličnost, te neko ko navodno nastupa s progresivnih pozicija, mjeri ljudima lobanje u stilu devetnaestostoljetnih imperijalnih rasista i pritom sasvim javno i ponosno proklamira takve svoje stavove? Nacisti su, podsjetimo, mjerili lobanje Jevrejima i poredeći razlike u odnosu na Nijemce nastojali dokazati rasnu arijevsku superiornost.

Pitamo se hoće li se povodom ovakvog brutalnog govora mržnje i promicanja nacističkih stavova oglasiti dežurni politički korektni branitelji ljudskih prava ili će nastaviti prakticirati vlastite dvostruke standarde i selektivnu šutologiju?

Magazin STAV

 

336x280ad