Najnovije vijesti
Današnji datum
16. December 2017.

Aleksandar Vučić bez konkretnog odgovora o Novaku Đukiću

Četrdeset minuta duže od planiranog trajao je sastanak predsjednika Republike Srbije sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Teške teme i neriješeni odnosi očigledno su iziskivali više vremena od predviđenog, a jedna od teških tema bila je granica između dvije zemlje.

Autor: Nedim Pobrić

Na samom sastanku, uprkos nekim ranijim optimističnim izjavama, nije postignut konačni dogovor o granici između Republike Srbije i BiH. U opciji su, pojasnio je Vučić, bila dva modela rješevanja razgraničenja na tri sporne tačke.

Prva varijanta je razmjena teritorija između Srbije i BiH, a druga varijanta je, kaže predsjednik Republike Srbije, dodjeljivanje toj državi međunarodnopravne službenosti na spornim tačkama u periodu od 99 godina.

O razgraničenju između dvije zemlje

  • Razgovarali smo i o dva dijela na teritoriji općina Priboj i Rudo, gdje bi išli na razmjenu teritorija metar za metar kvadrtni. Za nas je važna pruga koja spaja Beograd i Bar, koja prolazi kroz mjesto Štrpci. Taj dio bi mi uzeli, a ponudili bi istu površinu bh. strani – izjavio je srbijanski predsjednik.

Vučić je iskazao uvjerenje da će komisije koje su formirane za rješavanje tog pitanja uspjeti pronaći rješenje.

  • Mi imamo na hidroelektranama i vlasništvo i državinu, sve. Spremni smo čak da pokažemo papire da je Elektroprivreda Srbije sprovela eksproprijaciju, platila zemljište na teritoriji BiH i to izvodima iz katastra BiH, samo da se vidi da su građani Srbije za to dali novac. Riječ je o izuzetno malom parčetu zemlje o kojem mi pravimo problem – dodao je Vučić.

On je dodao da se radi o jednostavnom pitanju te da je po prirodi pesimista, tako da su i očekivanja o definiranju granice usklađena sa njegovim karakterom. Za razliku od njega, predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović je kazao kako očekuje da će ovo pitanje uskoro biti riješeno, ali da je način donošenja odluka u BiH kompleksniji u odnosu na Srbiju i da je za to potrebno vrijeme.

Predsjednik Republike Srbije je izrazio zahvalnost “članovima Predsjedništva BiH zbog stava da dok Republika Srbija ne zauzme drugačiji stav po pitanju Kosova, BiH imat će stav koji ima i Republika Srbija”.

  • Mi smo veoma zahvalni na tom stavu i želimo dalje da unapređujemo naše odnose – kazao je Vučić.

Pred kraj konferencije za medije je reagirao i bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, pojasnivši tokom konferencije iznesenu konstataciju o definiranju međunarodne politike BiH u odnosu na stavove susjednih država, u ovom slučaju Srbije po pitanju nezavisnosti Kosova.

  • O međunarodnoj politici i stavovima BiH će se odlučivati u Sarajevu od strane ove trojice članova Predsjedništva. Itekako ćemo uzeti u obzir stavove susjednih zemalja, a posebno ćemo uzimati u obzir stavove Evropske unije. Ja sam zamolio gospodina Čovića danas da ovu stvar iznese kao vlastiti stav, a ne kao stav trojice članova Predsjedništva. Moj stav je da se vanjska politika BiH vodi u BiH, uzevši u obzir i stavove susjednih zemalja – kazao je Izetbegović.

  • Evo, ovako vam izgleda sve. Ja sam citirao ono što sam dobio u toku zvaničnih razgovora. E, tako vam izgleda i oko granice i oko svega – dodao je vidno iznervirani Vučić.

Vučić je ekonomske odnose Srbije i BiH ocijenio kao bolje u odnosu na političke odnose, koje ipak nije želio okarakterizirati kao loše.

O Novaku Đukiću

O pitanju generala Novaka Đukića, koji je nakon presude Suda BiH za počinjene ratne zločine pobjegao na teritorij Srbije, danas se, tvrdi Vučić, nije razgovaralo.

  • Riječ je o veoma komplikovanom pravnom problemu i pokušavamo da pronađemo najbolje rješenje koje bi značilo poštovanje bh. pravosuđa, a da ne prekršimo sve međunarodnopravne propise o zaštiti prava pojedinaca, prava na pravično suđenje. U skladu sa tim, uvjeren sam da će naši pravosudni orgni nastaviti intenzivne razgovore sa pravosudnim organima u BiH. Nisam na ovo dodao “ali”, jer bih imao stotinu takvih pitanja za suprotnu stranu. Ne jedno već stotinu – poručio je Vučić.

Inače, današnju konferenciju za medije je ispratilo čak 35 televizijskih kamera, što je, prema tvrdnjama lokalnih novinara, rekordan broj, čak veći u odnosu na posjetu predsjednika Rusije Vladimira Putina.

(faktor)

336x280ad