Najnovije vijesti
Današnji datum
16. December 2017.

Vučiću, BiH ne traži milostinju: Zašto je Vučić burno reagirao na Faktorovo pitanje o neisplaćenim naknadama

Dug Republike Srbije prema Bosni i Hercegovini na osnovu neisplaćivanih naknada za korištenje hidropotencijala za potrebe rada hidroelektrana Bajina Bašta i Zvornik, tvrdi srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, nije bila tema današnjeg sastanka sa članovima Predsjedništva BiH.

Autor: Nedim Pobrić

Na pitanje Faktora o eventualnim modelima isplate tog duga, Vučić je burno reagirao, zatraživši dokument koji potkrepljuje teze o postojanju duga Srbije prema BiH po toj osnovi.

Naknade koje Srbija duguje BiH

  • Glava me zaboli kad takve gluposti slušam. Slušam priče o izlijevanju naše vode pa koliko para treba da se plati Rogatici, Srebrenici, Bratuncu, Višegradu, Zvorniku i onda mi kažemo da nema problema, da ćemo dati pare. Dat ćemo, učinit ćemo. Ne zato što imate bilo kakav pravni osnov da to tražite. Evo, ako imate pravni osnov, tražite pare na nekom sudu pa ćete vidjeti da nemate pravni osnov. To su razne priče za novine jer je Srbija laka meta. Udri koliko možeš po Srbiji – kazao je Vučić.

Ukupni iznos naknada samo za poplavljeno zemljište u BiH, koji se procjenjuje na oko 35 miliona KM, za Vučića je besmislen te tvrdi da “čitava mjesta ne vrijede toliko”.

  • Ja sam rekao: Ljudi, pošto nemate niti jedan papir, niti jedan dokaz, ništa, mi ćemo da vam poklonimo pare i to su sve općine u Republici Srpskoj. Nema problema, dat ćemo vam koliko tražite. Poklonit ćemo novac, nije nikakav problem. Samo nemojte da nam stavljate nešto što nijednim aktom nije presuđeno, nego neko negdje nešto misli. Kad bih vam ja rekao šta misli moj otac o njegovim spaljenim kućama u Bugojnu, koliko misli para da treba dobiti, a još mu niko ni dinar nije ponudio. Nijednu konvertibilnu marku, a sve kuće Vučića spaljene u Bugojnu. Nikad to nisam ni potegao, niti sam pitao, niti mislim da o tome treba da se priča – izjavio je predsjednik Srbije te dodaje:

  • Nemojte da govorite da vam ne treba poklonjeno, samo ono što je vaše. E, ako je vaše, pokažite mi da je vaše pa ćete da dobijete. A prije nego što mi pokažete da je vaše, a to što mislite po vašim novinama da je vaše, to ne znači da je vaše. A kad je vaše, dobit ćete sve. To 3,4 milijarde, što sam čitao po raznim portalima u BiH, na to mogu samo da se nasmijem. Zamislite štetu od plavljenja koja iznosi 30 miliona eura – poručio je predsjednik Srbije.

Suprotno Vučiću, da dug Srbije prema BiH zaista postoji i da je to pitanje potrebno riješiti je indirektno potvrdio i predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović danas nakon Faktorovog pitanja i Vučićevog negiranja duga.

  • Bilateralno treba što prije sjesti i ta otvorena pitanja riješiti na zadovoljstvo i jedne i druge strane. Ova pitanja materijalne obaveze, kako neko gleda sa jedne i druge strane, to je ono pitanje za koje sam kazao da ćemo mi morati vidjeti koje je jasno stajalište BiH, na osnovu dokumenata i onoga što stvarno ima, a ne što bi neko nešto želio. Imali smo jedan prijedlog od gospodina Vučića oko nadoknade za potopljeno zemljište, čak na način da se do Nove godine to potpuno riješi. To ćemo morati zajedno – pojasnio je Čović.

Šarović i ranije govorio o naknadama

U prilog konstatacijama nervoznog Vučića o nepostojanju duga Srbije prema BiH ne idu ni ranije održavani sastanci na temu usaglašavanja metoda njegove otplate. Dug Srbije je bila jedna od tema zajedničke sjednice Vlade Republike Srbije i Vijeća ministara BiH i to na osnovu inicijative općina na čijim se teritorijama nalazi potopljeno zemljište.

  • Pitanje dugovanja ostaje, ali ti odnosi se moraju ugovorno riješiti u skladu s interesima obje strane jer lokalne zajednice u BiH trpe dok se naknade isplaćuju općinama u Srbiji – kazao je ranije ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Šarović je podsjetio da je pitanje naknada za potopljeno zemljište dio ranijeg samoupravnog sporazuma tadašnjih socijalističkih republika Srbije i BiH.

Prema tome, Aco (tako ga je Čović danas oslovljavao, op. a.), ne bi trebao da se ljuti zbog ovakvih pitanja. Bosna i Hercegovina ne traži da joj Srbija poklanja i daje milostinju, Bosna i Hercegovina traži da se ovo pitanje riješi, a koliko će Srbija platiti i kako, to je stvar dogovora.

Što se “lekcije” medijima u BiH tiče, Aleksandar Vučić u tom pogledu ima i prečih stvari u svojoj zemlji u njemu bliskim medijima.

Izvor:faktor

336x280ad